Suomalaisia Stanley Cup -voittajia

Stanley Cup on maailman arvostetuin jääkiekkopalkinto, joka annetaan NHL:n pudotuspelien voittajalle. Palkintoa ei teetetä vuosittain uudestaan, vaan voittajajoukkueen pelaajien ja taustajoukkojen nimet kaiverretaan yhteen pokaaliin. Voittajaseura saa pitää sen hallussaan vuoden ajan, kunnes seuraavana vuonna pokaali jaetaan eteenpäin.

Historia

Stanley Cupilla on pitkä historia, sillä kanadalainen kenraalikuvernööri Frederick Arthur Stanley lahjoitti pokaalin vuonna 1892 Kanadan jääkiekkokilpailujen kiertopalkinnoksi. Palkintopokaalin ensimmäinen nimi oli Dominion Hockey Challenge Cup ja sen voitti ensimmäisenä Montreal AAA vuonna 1893.

Vuonna 1915 National Hockey Association ja Pacific Coast Hockey Association tekivät sopimuksen, jossa kummankin jääkiekkosarjan parhaat joukkueet pelaisivat Stanley Cupin voitosta. Vuodesta 1926 eteenpäin NHL aloitti ottamaan valtaa Stanley Cupista ja vuonna 1947 sarja sai täyden vallan pokaalin jakamisesta eikä muiden liigojen joukkueita hyväksytty enää kilpailemaan NHL:n joukkueita vastaan.

Pokaali on jaettu 94 kertaa. Palkintoa ei ole jaettu kahtena kautena – vuonna 1919 espanjantaudin takia ja vuonna 2005 NHL:n työsulun takia. Eniten voittoja on Montreal Canadiensilla, joka on voittanut pokaalin yhteensä 24 kertaa.

Stanley Cup -pokaali

Pokaaleja on teknisesti kolme – alkuperäinen, vuonna 1982 lahjoitettu Dominion Hockey Challenge Cup, vuonna 1970 valmistettu Presentation Cup ja vuonna 1993 tehty Replica Cup ja kaikki nämä kolme pokaalia ovat esillä jääkiekon Hall of Famessa Yhdysvalloissa. Nykyinen pokaali on tehty hopean ja nikkelin sekoituksesta. Se painaa noin 15 kiloa ja on noin 90 senttimetriä korkea.

Pokaalista on loppunut tila kirjoittaa uusia joukkueplakaatteja. Tämän takia vuosittain vanhin voittajajoukkueen laatta irrotetaan ja se ripustetaan Hall of Famen seinälle näytille.

Lukuisia suomalaisia Stanley Cup -mestareita

NHL:ssä on pelannut tähän päivään mennessä noin 200 suomalaista pelaajaa, mutta heistä vain kolmetoista on voittanut Stanley Cupin.

1980-luku on ollut Edmonton Oilersin valta-aikaa. Joukkue voitti silloin Stanley Cupin 5 kertaa, ainoat kerrat koko joukkueen tähänastisen uran aikana. Suomalaisten onneksi seurassa vaikutti tuolloin myös monta suomalaista. Sen riveissä eniten Stanley Cup -voittoja voittanut suomalainen jääkiekkoilija on Jari Kurri, joka voitti yhteensä viisi mestaruutta vuosina 1984, 1985, 1987, 1988 ja 1990.

Kurrin joukkuekaveri Esa Tikkanen voitti myös urallaan viisi Stanley Cupia, mutta viimeisin niistä tapahtui New York Rangersin väreissä. Hän ehti kuitenkin pelata Oilersissa neljän Stanley Cup – mestaruuden verran, kunnes suomalaistähti siirtyi New York Rangersiin ja voitti viimeisimmän mestaruutensa vuonna 1994.

Kolmanneksi eniten Stanley Cup -mestaruuksia on puolustaja Reijo Ruotsalaisella. Hän voitti kaksi Stanley Cupia uransa aikana juuri Edmonton Oilersissa.

Kaksi Stanley Cup -mestaruutta on sen sijaan metsästänyt nykyään NHL:ssä pelaava puolustaja Olli Määttä, jonka saaliina on kaksi mestaruutta vuosina 2016 ja 2017 Pittsburgh Penguinsin joukkueessa.

Stanley Cupin yhden kerran voittaneet suomalaiset jääkiekkoilijat

Usea suomalaispelaaja on voittanut Stanley Cupin kerran uransa aikana, mutta hieman yllättäen legendaarinen pelaaja Teemu Selänne kuuluu tähän joukkoon. Hän voitti pokaalin aktiiviuransa aikana vain kerran vuonna 2007 Anaheim Duckseissa.

Muita voittajia ovat olleet:

 • Jere Lehtinen, vuonna 1999 Dallas Starsissa
 • Ville Nieminen, vuonna 2001 Colorado Avalanchessa
 • Valtteri Filppula, vuonna 2008 Detroit Red Wingsissa
 • Antti Niemi, vuonna 2010 Chicago Blackhawksissa
 • Tuukka Rask, vuonna 2011 Boston Bruinsissa
 • Teuvo Teräväinen, vuonna 2015 Chicago Blackhawksissa
 • Kimmo Timonen, vuonna 2015 Chicago Blackhawkissa

Voittajajoukkueisiin kuuluneet suomalaiset

Sääntöjen mukaisesti pelaajan pitää pelata vähintään puolet runkosarjan peleistä tai yhdessä finaalipelissä, jotta hän ansaitsee oikeuden saada nimensä kaiverretuksi Stanley Cup -pokaaliin. Muutama suomalainen pelaaja on tämän säännön takia saaneet juhlia Stanley Cupia, mutta heidän nimeään ei pokaalista löydy.

Edmonton Oilersin mestaruusjoukkueeseen vuonna 1984 ja 1985 kuului myös Raimo Summanen, joka siirtyi Oilersiin loppukaudesta vuonna 1984 ja pelasi seuraavalla kaudella vain 9 runkosarjan ottelua. Hänellä on Stanley Cup -sormus ja hän on vuoden 1984 Oilersin voittokuvassa mukana.

 • Vuonna 1984 mestarijoukkue Edmonton Oilersissa pelasi myös Kari Jalonen, mutta hän ehti pelata vain 3 runkosarjan ottelua.
 • Vuonna 2003 New Jersey Devils voitti Stanley Cupin. Ari Ahonen pelasi tuolloin Devilsin farmijoukkue Albany River Ratseissa ja sai muutaman pelin komennuksen NHL-peleihin.
 • Vuonna 2009 Pittsburg Penguins oli NHL:n parhain. Hyökkääjä Janne Pesonen ehti pelata tuona kautena muutaman runkosarjan pelin Penguinsin paidassa ennen komennustaan farmijoukkue Wilkes-Barre/Scranton Penguinsiin.
 • Maalivahti Antti Raanta oli mukana vuonna 2015 Chicago Blackhawksin mestaruusjoukkueessa, mutta hän ehti pelata tuona kautena vain 14 peliä NHL:n runkosarjassa.

Stanley Cupin Suomen vierailut

Jokainen voittajajoukkueen pelaaja saa kesän aikana muutaman päivän pokaalin kanssa. Ensimmäisen kerran pokaali vieraili Suomessa vuonna 1994, kun Winnipeg Jets pelasi Suomessa. Toisen kerran Jere Lehtinen toi sen Suomeen vuonna 1999. Muistettavimpia pokaalin vierailuja on ollut Teemu Selänteen tuodessa pokaalin vuonna 2007 kansanjuhlaan Rautatientorille Helsinkiin.

Vuonna 2015 Chicago Blackhawksin voittajajoukkueessa oli kolme suomalaista ja tuolloin pokaali kiersi kolmessa kohteessa Suomessa: Raumalla, Helsingissä ja Kuopiossa.