Suurimmat suomalaiset jääkiekkopelaajat

Jääkiekko on suomalaisten suosituin urheilulaji, jota tykätään pelata ja seurata katsomosta tai telkkarista. Lajilla on suurin harrastajamäärä Suomessa jalkapallon rinnalla ja ei mikään ihme, että Liiga on maan seuratuin urheilusarja. Maamme on ollut aina kärkipäässä jääkiekkomaiden listauksissa ja menestystä on vuosikymmenien aikana tullut runsaasti.

Vuosikymmenien saatossa laji on tuottanut suuria jääkiekkonimiä, joista on syntynyt lajinsa legendoja. Esittelemme heitä tässä artikkelissa.

Teemu Selänne

Vuonna 1970 syntynyt Selänne aloitti jääkiekon ammattiuransa vuonna 1988 Jokerien paidassa ja hänestä nousi nopeasti Jokerien paras pelaaja. Hänet varattiin vuonna 1988 NHL-liigaan Winnipeg Jetsin riveihin ja Selänne siirtyikin Pohjois-Amerikan areenoille vuonna 1992 pelaten mahtavat 21 kautta NHL:ssä. Hän ehti edustaa Winnipeg Jetsien lisäksi Anaheim Ducksia, Colorado Avalanchea ja San Jose Sharksia.

Teemu Selänne päätti aktiiviuransa vuonna 2014 ja hänen pelipaitansa jäädytettiin vuonna 2014 Anaheim Ducksin toimesta. Uransa jälkeen suomalaisurheilijasta on kirjoitettu omaelämäkerta ”Teemu” sekä tehty dokumenttielokuva Sel8nne. Supertähti ei ole jäänyt aktiiviuransa jälkeen toimettomaksi, sillä hän vaikuttaa jääkiekon parissa ja hallinnoi myös yhtiönsä TS-Holdingin kautta kiinteistösijoituksia.

Selänteen mahtavan uran meriitteihin kuuluu:

 • U18 EM-hopeaa vuodelta 1988
 • SM-kultaa vuonna 1992 Jokerien paidassa
 • MM-hopeaa Norjassa vuonna 1999
 • MM-pronssia Kanadassa vuonna 2008
 • MM-hopeaa vuonna 2004
 • Kolme olympialaispronssia vuosina 1998, 2010 ja 2014
 • Olympialaishopeaa Torinossa vuonna 2006
 • NHL:n Stanley Cup -mestaruus vuonna 2007 Anaheim Ducksin riveissä

Jari Kurri

Selänteen rinnalle suurimpana suomalaisena jääkiekkoilijana on helppo asettaa Jari Kurri. Vuonna 1960 syntynyt Kurri pelasi pääsarjoissa vuosien 1977-1998 välisen ajan. Hän on Helsingin Jokerien kasvatti, jossa hän pelasi SM-liigatasolla vuodet 1977-1980. NHL-joukkue Edmonton Oilers varasi Kurrin vuonna 1980 ja hän siirtyi joukkueeseen heti.

Kurrin NHL-ura oli menestyksekäs ja hän pelasi samassa ketjussa kiekkotähti Wayne Gretzkyn kanssa useita vuosia. Vuonna 1985 samaan ketjuun lisättiin toinen suomalainen jääkiekkolegenda, Esa Tikkanen. Tämä kolmikko pelasi menestyksekkäästi yhdessä yhteensä kahdeksan kautta. Kurri voitti Edmonton Oilersin riveissä 5 Stanley Cup -mestaruutta vuosien 1984 ja 1990 välillä.

Vuosien 1990 ja 1998 välillä Kurri ehti edustaa useita eri joukkueita niin Italiassa, Suomessa kuin NHL:ssä. Hän pelasi yhden kauden HC Devils Milanon paidassa Italian jääkiekkoliigassa heti 1990-luvun alussa. Italiasta suomalaistähti palasi NHL-liigaan ja monien kauppojen jälkeen aloitti pelaamisen Los Angeles Kingsissä. Vuoden 1994 NHL:n työsulun aikana hän palasi Suomeen ja pelasi Teemu Selänteen rinnalla Jokerien paidassa 20 runkosarjan ottelua. Samana vuonna kaksikko pääsi juhlimaan Jokerien EM-mestaruutta.

Jokereista Kurri pelasi vielä vähän aikaa Los Angeles Kingsin joukkueessa, mutta myytiin New York Rangersiin. Lyhyen Rangers-pestin jälkeen hän hakeutui Anaheim Ducksiin toiveissa pelata Selänteen kanssa samassa ketjussa. Yhden Anaheim-kauden jälkeen suomalaistähti siirtyi Colorado Avalancheen kahdeksi viimeiseksi kaudekseen, minkä jälkeen hänen ammattilaisuransa päättyi vuonna 1998.

Kurrin suurimmat saavutukset ja aktiiviuran jälkeinen elämä

Hockey Hall of Fameen vuonna 2001 valittu Kurri ehti saavuttaa uransa aikana useita arvokisamitaleita:

 • U18 EM-kultaa vuonna 1978
 • Nuorten MM-kilpailujen hopeaa vuonna 1980
 • EM-pronssia vuonna 1991
 • Kanada Cup -pronssia vuonna 1991
 • MM-hopeaa vuonna 1994
 • Olympialaispronssia vuonna 1998

Uransa jälkeen Kurri toimii Suomen jääkiekkomaajoukkueen toimitusjohtajana. Lisäksi hän on ollut toiminut kustannusalalla ja julkaissut kirjoja. Hän on toiminut myös apuvalmentajana Suomen maajoukkueessa vuosien 2001-2005 välisenä aikana ja vuodesta 2013 eteenpäin konkarikiekkoilija on toiminut Jokerien general managerina.

Kurrista on kirjoitettu kaksi elämänkertaa ja hänen elämästään on tehty TV-dokumentti Kurri-17. Lisäksi Suomen jääkiekkomuseo kunnioitti Kurria erikoisnäyttelyllä vuonna 2013.

Esa Tikkanen

Aggressiivisesta pelityylistä tunnettu Esa ”Tiki” Tikkanen on syntynyt vuonna 1965. Suomalaistähti on herättänyt paljon tunteita ja esimerkiksi hänen tapaansa puhua ärsyttävästi vastustajille kutsuttiin Tiki-talkiksi.

Tikkasen pääsarjaura alkoi vuonna 1983 Helsingin IFK:n joukkueessa hyvin menestyksekkäitten juniorikausien jälkeen niin suomalaisissa kuin amerikkalaisissa junioriliigoissa. Edmonton Oilers varasi suomalaispelaajan vuonna 1983 nuorten MM-kisojen jälkeen. Pelattuaan kaksi kautta HIFK:n väreissä, hän siirtyi Edmontoniin keväällä 1985. Usean onnistuneen kauden jälkeen kiekkotaituri myytiin vuonna 1993 New York Rangersiin ja tästä alkoikin vuosia kestävä joukkueenvaihto.

Yhden kauden jälkeen Tikkanen siirtyi St. Louis Bluesin joukkueeseen. Vuoden 1994 NHL:n lakon aikana hän kävi Suomessa pelaamassa HIFK:ssa yhteensä 19 runkosarjanottelua. Vuonna 1995 yhdentoista pelatun pelin jälkeen Tiki siirrettiin Bluesista New Jersey Devilsiin, josta matka jatkui vain yhdeksän pelatun ottelun jälkeen Vancouver Canucksiin. Seuraavan kauden lopulla hän siirtyi takaisin New York Rangersiin. Kauden 1997-98 Tikkanen aloitti Florida Panthersissa, mutta siirtyi kesken kauden Washington Capitalsiin.

Viimeisen NHL-uransa kauden 1997-98 hän pelasi New York Rangersissa. NHL:n jälkeen Tikkanen palasi Suomeen pelaamaan yhden kauden Jokereissa ja seura jäädytti tähden pelipaidan vuonna 2001. Uransa hän päätti vuonna 2001 Saksassa Moskito Essenissä.

Jääkiekkouransa jälkeen Tikkanen on toiminut valmentajana useassa joukkueessa Suomessa ja maailmalla. Hän toimii myös vedonlyöntiyhtiö Unibetin urheiluasiantuntijana.