Suomi-sarja

Suomen kolmanneksi korkein jääkiekkosarja on nimeltään Suomi-sarja. Tätä korkeammat tasot ovat Mestis eli Mestaruussarja ja korkein sarjataso eli SM-liiga, kun taas sitä alempi sarjataso on II-divisioona. Suomi-sarjassa pelaa 16 joukkuetta, joista tämän hetken hallitseva mestari on Ketterä.

Suomi-sarja on perustettu vuonna 1999 ja sitä edeltäneet sarjat olivat II-divisioona ja Maakuntasarja. Aiempi II-divisioonan kärsi joukkueiden välisistä isoista tasoeroista ja Suomi-sarjan tarkoituksena oli koota II-divisioonan parhaat joukkueet uuteen sarjaan, joka sijoittui I- ja II-divisioonan väliin.

Suomi-sarja nyt

Kausi 2017-2018 on Suomi-sarjan 19. Edellisen kauden mestari Imatran Ketterä nousi Mestikseen, vaikka olikin vasta sarjan karsintojen kolmas. Karsinnat voittanut Kajaanin Hokki kuitenkin luopui Mestis-paikastaan talousvaikeuksien vuoksi ja seuran tilalle perustettu uusi yhtiö sen sijaan siirtyi pelaamaan Suomi-sarjaan.

Sarjasta II-divisioonaan tipahtaneet joukkueet olivat Joensuun Kiekkokopla ja Tuusulan KJT. Alemmalta tasolta eli II-divisioonasta Suomi-sarjaan sen sijaan nousivat Järvenpään Haukat ja Uudenkaarlepyyn Muik Hockey.

Kaudella 2017-2018 Suomi-sarjassa siis pelaavat seuraavat 16 joukkuetta:

 • Jyväskylän D-Kiekko
 • Forssan FPS
 • Järvenpään Haukat
 • Kaarinan HCIK
 • Kajaanin Hokki
 • Porvoon Hunters
 • Kalajoen JHT
 • Porin Karhu HT
 • Tampereen KOOVEE
 • Oulun Laser HT
 • Uudenkaarlepyyn Muik Hockey
 • Nokian Pyry
 • Jyväskylän Riemu
 • Seinäjoen S-Kiekko
 • Kotkan Titaanit
 • Naantalin VG-62

Miten pelataan?

Kaudelle 2017-2018 Suomi-sarjan pelitapa koki muutoksia. Nykyisessä pelitavassa alkusarjan seuraa sekä alempi että ylempi loppusarja. Muutoksen tarkoituksena on, että sarjan parhaat joukkueet pääsevät hyvään pelivireeseen ja saavat enemmän tiukkoja pelejä ennen pudotuspelien ja Mestiksen karsintojen alkamista.

Suomi-sarjan alkusarja pelataan kaksinkertaisena eli se koostuu 30 ottelusta, joissa jokainen tiimi kohtaa toisensa kaksi kertaa. Tämä alkusarjamalli on sarjassa pelaavien joukkueiden ehdottama tapa. Sen jälkeen kuusi parasta joukkuetta pelaavat kaksinkertaisen ylemmän jatkosarjan. Kymmenen muuta joukkuetta sen sijaan pelaavat alemmassa jatkosarjassa, jossa pelataan vain yhden kerran kaikkia joukkueita vastaan.

Kaikkiaan runkosarjajoukkueet siis pelaavat 30 tai 40 ottelua.

Alemman jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta pääsee mukaan pudotuspeleihin, joissa joukkueet sijoitetaan pudotuspelikaavioissa sijoituksille seitsemän ja kahdeksan. Alemman loppusarjan neljä huonoimmin sijoittunutta joukkuetta joutuvat putoamiskarsintoihin II-divisioonan joukkueita vastaan.

Loppusarjojen jälkeen mukana on siis kahdeksan joukkuetta, jotka jatkavat puolivälieriin. Otteluparit muodostetaan siten, että loppusarjan paras joukkue kohtaan huonoimman, toiseksi paras kohtaa toiseksi huonoimman, kolmanneksi paras kohtaa kuudennen ja neljäs viidennen joukkueen. Puolivälierissä joukkueen on voitettava kolme ottelua eli pelitapana on paras viidestä -järjestelmä. Niiden voittajat jatkavat välieriin ja häviäjien pelit päättyvät kyseisen kauden osalta.

Välieriin selviytyneet neljä joukkuetta jaetaan ottelupareihin siten, että runkosarjassa parhaiten pärjännyt joukkue kohtaa runkosarjassa heikoiten pärjänneen ja runkosarjan toiseksi parhaiten pärjännyt saa vastaansa toiseksi huonoiten pärjänneen joukkueen. Näiden otteluparien voittajat ansaitsevat paikat Mestiksen karsinnoissa. Nämä ottelut pelataan puolivälierien tapaan paras viidestä -pelitavalla.

Suomi-sarjan voittaja

Edellisestä kaudesta poiketen kaudella 2017-2018 pelitapa muutoksen myötä Suomi-sarjan mestari on joukkue, joka pääsee Mestis-karsintoihin ja jolla on parempi sijoitus loppusarjassa. Tämä mestaruuden jakotapa on jakanut monien mielipiteet. Aiemmalla kaudella Mestiksen karsintojen ohella pelattiin myös Suomi-sarjan finaali, joka siis ratkaistiin pelaamalla, ei pelkkiin loppusarjan sijoituksiin perustuen.

Nykyinen pelitapa ei anna yhtä paljon arvoa itse Suomi-sarjan voitolle, vaan joukkueita ohjataan tavoittelemaan Mestiksen karsintapaikkaa ja näin ollen ylemmälle sarjatasolle nousua. Vaikka joukkue pärjäisikin Mestiksen karsinnoissa siten, että se olisi oikeutettu pelaamaan sarjassa, on joukkueen kuitenkin tämän lisäksi vielä täytettävä Mestiksen liigalisenssiin kuuluvat ehdot. Harmillisesti Suomi-sarjan parhaalla, Mestiksen karsinnat voittaneella joukkueella ei kuitenkaan aina ole ollut mahdollisuutta siirtyä sarjaan. Usein taustalla on ollut taloudellisten liigaehtojen täyttymättömyys.

Mestiksen karsinnat

Karsinnoissa kaksi Suomi-sarjan välierien voittajaa kohtaavat Mestiksen runkosarjassa heikoiten pärjännyttä joukkuetta. Paremmin loppusarjassa pärjännyt Suomi-sarjajoukkue kohtaa Mestiksen heikoimman eli 12. joukkueen. Sen välierien toinen eli loppusarjassa heikoimmin sijoittunut joukkue sen sijaan kohtaa Mestiksen runkosarjan toiseksi huonoiten sijoittuneen joukkueen. Nämä kaksi otteluparia pelaavat paras seitsemästä -järjestelmällä eli joukkueen on voitettava neljä ottelua.

Putoamiskarsinnat

Kuten aiemmin mainitsimme, alemman loppusarjan neljä huonoiten menestynyttä joukkuetta joutuvat putoamiskarsintoihin. Näistä neljästä joukkueesta paras kohtaa huonoimman ja toiseksi paras kohtaa alemman loppusarjan toiseksi huonoimman joukkueen. Joukkueet pelaavat kolmesta voitosta eli paras viidestä -pelitavalla. Näiden otteluparien häviäjät joutuvat Suomi-sarjan karsintaotteluihin II-divisioonan lohkovoittajia vastaan.

Karsintojen pelitapaa ei ole pysyvästi määritelty, vaan se päätetään, kun otteluparien joukkueet ovat tiedossa. Karsintojen voittajat eli kaksi joukkuetta pääsee Suomi-sarjaan seuraavalle kaudelle. On myös mahdollista, että II-divisioonassa ei ole halukkaitta joukkueita osallistumaan karsintoihin Suomi-sarjapaikasta ja tällöin putoamiskarsintoja ei toki järjestetä ollenkaan. On hyvä huomioida, että Suomi-sarjaan pyrkivien joukkueiden on täytettävä kaikki lisenssiehdot.

Taloudellista taitelua

Suomi-sarjassa on valitettavan usein ollut vaikeuksia suorittaa koko kausi läpi siten, että kaikki sarjassa olevat 16 joukkuetta pystyisivät pelaamaan sarjan alusta loppuun. Harmillisesti taloudellisten vaikeuksien tai lisenssiehtoihin liittyvien ongelmien vuoksi sarjan kautta ei ole vielä kertaakaan päästy pelaamaan läpi ilman jonkun joukkueen jättäytymistä pois tai muuta alkuperäiseen otteluohjelmaan muutosta vaativaa tapahtumaa.