Mestis

Jääkiekon pääsarja on Suomessa nimeltään SM-liiga ja vuodesta 2013 alkaen siitä on käytetty myös lyhyempää nimitystä Liiga. Jääkiekon toista sarjatasoa kutsutaan nimellä Mestis, joka on markkinointimielessä lanseerattu nimi ja lyhenne Mestaruussarjasta. Tällä hetkellä Mestiksessä pelaa yhteensä kaksitoista joukkuetta. Hallitseva mestari kaudelta 2016-2017 on Savonlinnan Pallokerho.

Mestiksen lanseeraamisen jälkeen sarjan kiinnostavuus ja katsojaluvut ovat tasaisesti nousseet. Vuonna 2011 se ohitti jopa Valioliigan katsojamäärän ja oli Suomen toiseksi katsotuin sarja heti SM-liigan jälkeen. Mestistä pidetäänkin kovatasoisena ja kilpailullisena monien muiden maiden toisiin sarjatasoihin verrattuna. Sarjan pelaajat ovat sitoutuneet ja motivoituneet uransa kehittämiseen sekä uuden oppimiseen. Kova harjoittelu ja lajille omistautuminen ovatkin vieneet useita Mestiksessä pelanneita pelaajia suoraan Suomen maajoukkueeseen tai NHL-liigaan. Tämä saavutus kertoo paljon sarjan kovasta ja kansainvälisestä tasosta.

 

Mestis juuri nyt

Kaudella 2017-2018 Mestiksessä pelaavat seuraavat 12 joukkuetta – Espoo United, Kokkolan Hermes, Iisalmen IPK, Joensuun Jokipojat, Imatran Ketterä, Keuruun KeuPa HT, Vantaan Kiekko-Vantaa, Lempäälän LeKi, Heinolan Peliitat, Rovaniemen RoKi, Savonlinnan SaPKo ja Turun TUTO.

Mestiksen hallitseva mestari kaudelta 2016-2017 on SaPKo, jota ennen seitsemän muuta joukkuetta on voittanut Mestiksen mestaruuden. Käynnissä olevan kausi on Mestaruusliigan kahdeksastoista. Mestiksen uusin tulokas on Imatran Ketterä, joka nousi toiselle sarjatasolle Suomi-sarjasta. Suomi-sarjaan sen sijaan tippui JYP-Akatemia. Kajaanin Hokki sen sijaan päätyi konkurssiin ja poistui sen vuoksi Mestiksestä.

Miten pelataan?

Mestiksessä pelaa normaalisti 12 joukkuetta. Kaudella 2016-2017 sarjassa pelasi poikkeuksellisesti 13 joukkuetta, kun alemmasta Suomi-sarjasta nousseen joukkueen lisäksi konkurssin menneen Espoo Bluesin tilalle perustettiin uusi Espoo United -joukkue.

Mestiksen runkosarjassa pelataan yhteensä 44 ottelua. Jokainen joukkue pelaa neljä kertaa muita joukkueita vastaan. Lisäksi seurat pelaavat niin sanotun kaksinkertaisen välisarjan, jossa joukkueet on jaettu kolmeen lohkoon. Kaiken kaikkiaan ottelumäärä on siis 50.

Runkosarjan jälkeen Mestiksen puolivälieriin selviytyy kahdeksan parasta joukkuetta. Puolivälierissä otteluparit jakautuvat siten, että paras joukkue kohtaa 8. sijoittuneen joukkueen ja toiseksi paras 7. sijoittuneen joukkueen. Otteluparit pelaavat paras seitsemästä -karsintatyylillä, jossa jatkoon eteneminen vaatii siis neljä voittoa. Ne aloittavat pelit runkosarjassa paremmin sijoittuneen joukkueen kotihallissa. Otteluparien voittajat pääsevät luonnollisesti välieriin.

Välierien otteluparit määräytyvät runkosarjasijoituksen mukaan. Runkosarjassa parhaiten sijoittunut pelaa runkosarjassa heikoiten sijoittunutta vastaan ja toiseksi paras pelaa toiseksi heikointa vastaan. Myös välierät pelataan Paras seitsemästä -pelitavalla ja otteluparit aloittavat pelaamisen runkosarjassa paremmin sijoittuneen joukkueen kotihallissa. Välierien voittajat etenevät loppuotteluun.

Välierien häviäjät kohtaavat runkosarjassa paremmin menestyneen joukkueen kotihallissa ja yhden ottelun perusteella ratkaistaan, kumpi joukkue voittaa pronssia. Välierien voittajat sen sijaan pelaavat mestaruudesta paras seitsemästä -pelitavalla eli mestaruuden voittamiseen vaaditaan neljä voittoa. Ottelut aloitetaan runkosarjassa paremmin menestyneen joukkueen kotihallista.

Karsinnat pääsarjapaikasta

Mestis perustettiin vuonna 2000 ja sen tarkoituksena oli korvata aiempi I-divisioona. Tästä alkaen se oli kahdeksan vuoden ajan korkein mahdollinen sarjataso, johon jääkiekko joukkue pystyi Suomessa nousemaan pelkillä pelisaavutuksillaan. 2008-2013 välisenä aikana SM-liigakarsinnat kuitenkin otettiin taas käyttöön.

Karsinnoilla tarkoitetaan, että Liigassa kauden aikana huonoiten menestyneiden joukkueiden on pelattava Mestiksen parhaita joukkueita vastaan säilyttääkseen sarjapaikkansa. Se, kuinka monta joukkuetta karsintoihin osallistuu ja minkälaiset karsintamenetelmät ovat olleet käytössä, on vaihdellut vuosien aikana. Periaatteessa karsinta on kuitenkin tapahtunut yleisimmin Mestiksen voittajan ja SM-liigan viimeiseksi sijoittuneen joukkueen välillä.

Nousu pääsarjaan

Vuodesta 2013 lähtien korkein sarjataso eli SM-liiga on taas ollut suljettu ja sinne nouseminen vaatii erillisiä neuvotteluita tai erikoistilanteeseen pohjautuvan päätöksen. Mestiksen voittajalla on oikeus anoa paikkaa SM-liigaan, mutta periaatteessa Mestis-joukkueen ei siis tällä hetkellä ole mahdollista nousta SM-liigaan. Sarjan olemassa olon aikana tällaisia poikkeuksia on kuitenkin tehty useamman kerran.

Ensimmäinen poikkeus tehtiin kaudella 2004-2005, kun KalPa siirtyi pelaamaan korkeimmalle sarjatasolle voitettuaan Mestiksen. Tämän siirron syynä oli, että SM-liigan joukkuemäärää haluttiin kasvattaa neljääntoista joukkueeseen. Toinen poikkeus tehtiin kaudelle 2014-2015, kun Vaasan Sport nousi liigajoukkueiden tekemän päätöksen perusteella SM-liigaan korvaamaan KHL:ään lähteneitä Helsingin Jokereita. Tätä Vaasan Sportin siirtoa kritisoitiin monella taholla – myös joukkueen sisällä, kun tiimi ei halunnut maksaa pelaajilleen sarjanoususta luvattuja maksuja, koska nousu pääsarjaan ei ollut tapahtunut pelaamalla.

Kaudella 2016-2017 SM-liigaan nousi Jukurit. Joukkue oli voittanut kahdella edellisellä kaudella Mestiksen mestaruuden ja hakenut liigalisenssiä jääkiekon SM-liigaan. Hakemuksessaan tiimi täytti lisenssiehdot ja osoitti, että sillä on mahdollisuudet pärjätä myös korkeimmalla sarjatasolla. Etenkin joukkueen taustalla olevan organisaation suunnitelmallisuus osoitti tiimin valmiudet pärjätä tulevaisuudessa myös SM-liigassa.

Karsinnat Suomi-sarjan kanssa

Runkosarjan 9. ja 10. joukkue lopettavat kautensa runkosarjan päätyttyä ja kaksi viimeisimmäksi sijoittunutta joukkuetta pelaavat sarjapaikastaan Suomi-sarjan kahta parasta joukkuetta vastaan. Mestiksen 11. Joukkue kohtaan Suomi-sarjan toiseksi parhaan joukkueen ja Mestiksen runkosarjan huonoin joukkue kohtaa Suomi-sarjan voittaneen tiimin. Joukkueet palaavat paras seitsemästä -karsintatavalla eli joukkueelta edellytetään neljä voittoa.