Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue – Naisleijonat

Jääkiekko esiteltiin suomalaisille jo 1800-luvun lopulla. Laji ei vielä tuolloin ottanut tuulta allensa, vaan suosiota piti odottaa 1920-luvun loppupuolelle. Vuonna 1927 Suomessa esiteltiin suurelle yleisölle Englannista tuodut jääkiekkomailat ja kiekko, kun taas vuonna 1928 pelattiin ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu.

Miesten jääkiekkojoukkue eli Leijonat nousivat kansainväliseksi menestyjäksi 1960-luvulla. He voittivat ensimmäisen arvomitalinsa, joka oli hopeaa, Calgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988. Menestys on vain jatkunut nykyaikaan asti ja tänä päivänä lajin harrastajia on Suomessa kymmeniä tuhansia. Jääkiekosta on tullut yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista urheilulajeista.

Naisjääkiekko on vasta viime vuosina nostanut suosiotaan katsojien joukossa. Etenkin olympialaisissa ja MM-kisoissa tuotu menestys on tuonut Naisleijonat monen huulille. Odotettavissa on, että kaikki suurimmat naisten maaottelut televisioitaisiin ja täten saataisiin lisää katsojia sekä harrastajia lajin pariin.

Naisleijonien historia

Naisleijonat teki ensiesiintymisensä kansainvälisissä peleissä Nordic Cupissa Kööpenhaminassa vuonna 1988. Tuolloin laji oli vielä alkuvaiheessa eikä harrastajia ollut kuin muutama sata. He onnistuivat kuitenkin ensipelissään voittamaan Sveitsin maalein 15-0. Aina vuoteen 1995 asti joukkue voitti suuren osa pelaamistaan peleistä, jotkut ylivoimaisesti.

Ensimmäinen Euroopan mestaruus voitettiinkin jo 1989. Naisleijonat voitti myös ensimmäisen maailmanmestaruusmitalinsa, pronssin, vuonna 1990. Lajin ja muiden maiden joukkueiden kehittyessä Suomen ylivoima on tasaantunut, mutta Naisleijonat ovat edelleen maailman kärkikolmikossa.

Naisleijonien menestys

Naisleijonat ovat pelanneet vuoteen 2017 mennessä yhteensä 506 peliä, joista he ovat voittaneet 282 ja hävinneet 211. Tasapelejä on ollut 13. Naismaajoukkue on voittanut myös useita arvokisamitaleita.

  • Euroopan mestaruuskilpailuissa joukkue on voittanut kultaa 4 kertaa: vuosina 1989, 1991, 1993 ja 1995. Pronssia on voitettu vuonna 1996.
  • Maailmanmestaruuskisoissa Naisleijonien voittama arvokkain mitali on ollut pronssia, jota on voitettu yhteensä 12 kertaa, joista viimeisin oli vuonna 2017.
  • Naisten Nation’s Cupissa menestys on ollut kirkkaampaa, sillä Naisleijonat voittivat kultamitalin vuonna 2017. Hopeaa on tullut kahdesti vuosina 2001 ja 2013 ja pronssia 12 kertaa.
  • Olympialaisissa pronssinen menestys on jatkunut ja Naisleijonilla on takataskussaan kaksi olympiapronssia vuosilta 1998 ja 2010.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto on vuonna 2017 rankannut Naisleijonat maailman parhaimpien jääkiekkomaiden sijalle 3, mutta Suomen edellä ovat naisjääkiekon mahtimaat USA ja Kanada. Neljättä sijaa hallitsee Venäjä.

MM-kilpailut 2017

Vuoden 2017 naisten jääkiekon MM-kilpailut pidettiin kuudessa isäntämaassa. Loppupelit pelattiin Michiganissa, Yhdysvalloissa maaliskuun lopussa. Kilpailuihin osallistui yhteensä 37 maajoukkuetta. Yhdysvaltojen lisäksi muita pelejä isännöivät Puola, Itävalta, Etelä-Korea, Islanti ja Taipei. Maailmanmestaruuden voitti Yhdysvallat, hopeaa voitti Kanada ja pronssia Suomi.

Joukkueen kokoonpano

Naisleijonissa on monia tunnettuja nimiä, jotka pelaavat maajoukkueen ohessa kansainvälisillä kentillä. Tässä listassa on viimeisin kokoonpano:

  • Maalivahdit: Meeri Räisänen ja Jenna Silvonen
  • Puolustajat: Jenni Hiirikoski, Sini Karjalainen, Rosa Lindstedt, Isa Rahunen, Ronja Savolainen, Minnamari Tuominen ja Ella Viitasuo.
  • Hyökkääjät: Sanni Hakala, Michelle Karvinen, Sari Kärnä, Suvi Käyhkö, Petra Nieminen, Tanja Niskanen, Annina Rajahuhta, Saila Saari, Sara Säkkinen, Susanna Tapani, Noora Tulus, Riikka Vailia ja Linda Välimäki.

Naisleijonien valmennus

Naisleijonien päävalmentajana on toiminut vuodesta 2014 lähtien Pasi Mustonen, jonka aiempi valmennusura alkaa jo vuodesta 1991, jolloin hän aloitti valmentamaan 1-divisioonassa pelaavia Kärppiä.

Mustonen viihtyi Kärppien johdossa kaksi kautta, minkä jälkeen hän lähti 11 kaudeksi Ruotsiin valmennustöihin. Hän palasi taas Kärppien johtoon vuonna 2011 ja ehti toimia vuoden Pelicansien apuvalmentajana ennen siirtymistä täysipäiväiseksi naismaajoukkueen valmentajaksi. Suomalaisvalmentajalla on vahva kokemus miesten jääkiekosta, mutta viime vuosien menestys on osoittanut hänen kykynsä valmentaa menestyvästi naisjääkiekkoilijoitakin.

Tyttökiekko

Suomessa jääkiekkoa harrastaa virallisesti noin 7 000 naista. Juniorikiekkoilijoita – tytöt ja pojat – on noin 40 000. Kaiken kaikkiaan kotimaassamme on yhteensä melkein 80 000 virallista jääkiekon harrastajaa ja pelaajaa. Paikallisia tyttö- ja naisseuroja on useita kymmeniä.

Tyttöjä houkutellaan lajin pariin jääkiekon kokeilupäiville eli Girls Hockey Day -tapahtumilla. Niitä on yleensä kerran tai kaksi vuodessa ja paikalliset jääkiekkoseurat järjestävät niitä. Päivän tarkoitus on ollut tarjota uusille harrastelijoille mahdollisuus kokeilla jääkiekkoa sitä jo pelaavien tyttöjen kanssa. Lokakuussa 2017 järjestetty Girls Hockey Day houkutteli luistimille yli 700 uutta harrastajaa yhteensä 46 tapahtumassa ympäri maata ja seuraava tapahtuma järjestetään keväällä olympialaisten aikoihin.

Tulevaisuuden näkymät

Kauden 2017-18 Naisleijonien tärkein ja odotetuin turnaus tulee olemaan keväällä 2018 Etelä-Koreassa pelattava naisten olympiaturnaus, jossa pelaa yhteensä 8 joukkuetta. Turnaukseen kutsutaan suoraan kuusi parasta Kansainvälisen jääkiekkoyhdistyksen rankkaamaa maajoukkuetta ja kaksi valitaan etukäteen pelattavien karsintojen kautta. Jokainen joukkue pelaa yhteensä 12 peliä.

Jääkiekon ystäviä hemmotellaan, sillä Suomi on isäntämaana vuoden 2019 naisten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuille. Nämä MM-kisat tulevat olemaan 20. järjestetyt naisten maailmanmestaruuskilpailut.

Naisten Liiga

SM-tasolla naisjääkiekkoa pelataan Naisten Liigassa, johon kuuluu 8 joukkuetta, mutta sarjan on suunniteltu laajentuvan kymmeneen joukkueeseen kaudelle 2018-19. Runkosarjassa pelataan 28 peliä, mutta pelien lukumäärä nostetaan 30 peliin joukkuemäärän noustessa. Liigan tasoa pyritään tällä tavoin parantamaan entisestään Suomen järjestämien vuoden 2019 naisjääkiekon MM-kisoja varten.